Kloosterleven
Geloof intrigeert mij niet in het bijzonder, maar wat zich achter de muren van een oud klooster afspeelt fascineert me wel. Om uit te vinden waaruit het dagelijkse leven van nonnen, monniken en andere gelovigen in een klooster bestaat besloot in enkele dagen samen met hun door te brengen op de plek waar ze wonen en werken.
In de laatste maanden van 2019 bracht ik een tijd door in het klooster van het heilig hart in het Limburgse kloosterdorp Steyl. Hier leven momenteel ongeveer 75 zusters, waarvan er velen op deze plaats hun levensavond beleven na jarenlange inzet in de missie in landen overzee of in Europa.
Al vanaf de eerste kennismakingsgesprekken merkte ik de openheid en de hartelijkheid van de zusters in het klooster. Mede hierdoor heb ik mijn project succesvol kunnen afronden, en hier ben ik dankbaar voor. Het is voor mij een onvergetelijke ervaring geweest en heeft mij veel inzicht gegeven in het leven binnen de muren van een klooster.
De congregatie van missiezusters, de Dienaressen van de Heilige Geest werd in 1889 gesticht door Arnold Janssen. Omdat het in zijn geboorteland Duitsland destijds onmogelijk was om missiecongregaties te stichten week Janssen uit naar het Limburgse grensdorp Steyl waar hij in 1875 zijn eerste klooster stichtte, het Missiehuis St. Michaël.
Een aantal vrijwilligster, die huishoudelijke taken verrichten binnen de gemeenschap, streefden er naar om zelf missiezuster te worden. Samen met Maria Helena Stollenwerk en Hendrina Stenmanns stichtte Arnold Janssen daarop een congregatie voor missiezusters, de Dienaressen van de Heilige Geest (Servae Spiritus Sancti). De zusters kregen de bijnaam "blauwe zusters" naar de kleur van hun habijt, wit en blauw. Vooralsnog hadden deze (Duitstalige) zusters weinig binding met de Nederlandse samenleving. In 1910 werden de eerste daadwerkelijke stappen gezet voor een Nederlandse tak. Toen vertrokken enkele zusters naar Horn om een kleuterschool op te richten. In 1911 kwam er een vestiging in Kerkrade, waar de zusters een ziekenhuis begonnen. In 1913 werd te Uden een novicen- en retraitehuis geopend. In 1916 volgde Well en tot 1920 volgden nog Belfeld, Baexem, Treebeek, Nieuwstadt, Hornerheide, Hoensbroek en Sittard. In 1920 werd de Nederlandse tak zelfstandig.
Het klooster van het Heilig Hart in Steyl is het moederhuis van de missiezusters. Wereldwijd zijn er ruim 400 kloosters of "huizen", in circa 45 landen. Tegenwoordig is het zwaartepunt van de activiteiten verplaatst naar andere continenten. Het kloosterdorp Steyl is verstild tot een rustige plek waar de geschiedenis voelbaar is, een oase die uitnodigt tot bezinning en meditatie. Missionarissen en missiezusters uit alle delen van de wereld komen naar Steyl om er de bronnen van hun religieuze inspiratie te ontdekken, elkaar te ontmoeten en in een trefpunt van culturen studerend en bezinnend te zoeken naar nieuwe wegen voor de toekomst.