info@leonvrijdag-fotografie.nl | +31 (0)6 31 68 55 52

Yvanca – Indian Power

Slechts 15 jaar was ze toen we ruim een jaar geleden,  op een koude en gure zaterdagmiddag in januari op het voormalig Floriade terrein in Venlo afgesproken hadden voor een foto shoot. Ik herinner me mijn eerste shoot met Yvanca nog goed. Gehuld in een dikke jas, muts en handschoenen tegen de striemende kou liepen we over het terrein om een geschikt plekje voor de foto’s te vinden. Uiteindelijk vonden we een geschikte plek, enigssinds uit de wind in een hoek van het voormalig Spaans paviljoen. Het licht werd opgebouwd, en we gingen aan de slag. Eigenlijk was het veel te koud die dag voor een fotoshoot op locatie, maar we hadden een afspraak en toen al bleek wat voor een doorzetter Yvanca was. Ondanks de kou en de gure wind deed ze haar uiterste best om een goede serie foto’s af te leveren. Na een uurtje of twee hielden we het voor gezien. Ondanks de omstandigheden was het ons toch gelukt om iets moois neer te zetten, maar allebei waren we ervan overtuigd dat we er nog meer uit hadden kunnen halen als de omstandigheden beter waren geweest. Met die wetenschap maakten we de afspraak om in de loop van het jaar een nieuwe afspraak te maken.

Inmiddels zijn we dus ruim een jaar verder en hebben we al een aantal samenwerkingen achter de rug. Al die tijd tussen onze shoots in ben ik Yvanca blijven volgen, we houden regelmatig contact en bespreken onze ideeën voor nieuwe shoots met elkaar. Patricia, de moeder van Yvanca speelt hierin een belangrijke rol. Ze ondersteund haar, helpt haar bij het samenstellen van moodboards

Sinds die ene dag in januari 2013 heb ik Yvanca zien groeien als model, en niet zo’n beetje ook. Ongelofelijk wat een meisje op die leeftijd al kan presteren. Mijn bewondering was na die eerste samenwerking al groot en is alleen maar groter geworden. Zeker, ze heeft de ‘looks’ en het talent maar wat haar vooral voor de camera laat schitteren is haar gedrevenheid. Ieder idee, hoe simpel ook wordt tot in de kleinste details uitgewerkt, en zolang Yvanca niet tevreden is gebeurt er niets. Tijdens de shoot is er altijd die concentratie, ze let goed op haar poses en laat zich daar waar nodig gemakkelijk bijsturen. Vanzelfsprekend is er ook altijd ruimte voor een dolletje, bijna legendarisch zijn de momenten waarop ik de foto met de grijs-kaart maak. Steevast trekt Yvanca dan een gekke bek, en ook als ik even te lang wacht met het maken van de foto kan het gebeuren dat er een tong uit haar mond komt of dat ze even scheel kijkt. Maar meteen is er dan weer die concentratie, en dat geeft aan hoe professioneel ze ondanks haar jonge leeftijd al is.

Vlak na de zomer vorig jaar ontstond het idee om een ‘indianen’ shoot te doen, we hadden eerder al iets soortgelijks gedaan maar dit moest alles overtreffen. En dus gingen we aan de slag, moodboard maken, attributen bij elkaar zoeken en locatie regelen. Dat laatste bleek nog het moeilijkste van alles. Vroeg in het jaar is het te koud om buiten te shooten, dat hadden we eerder al ervaren en dus moesten we op zoek naar een locatie waar we binnen konden werken. Uiteindelijk vonden we een geschikte locatie bij het Tropical Centre in Panningen. Deze groothandel in tropische planten en bloemen heeft een aantal showtuinen die precies aansloten op ons idee voor de shoot.

LVF_033020150001

Vorige week zaterdag was het eindelijk zover. In de loop van de ochtend vertrok ik richting Yvanca. Na de koffie ging het op weg naar het Tropical Centre. Aangekomen werden eerst alle formaliteiten geregeld en daarna konden we aan de slag. De eerste setting van de dag was in de Subtropische tuin. Gehuld in een indianen-jurkje en met echte indianen-tooi poseerde Yvanca er naar hartenlust op los. Het plezier spatte er vanaf, en al snel hadden we een prachtige serie foto’s. Niets was haar teveel. Zelfs een lastige hindernis om op een boomstam, die deels in het water lag werd zonder problemen genomen. Want een ding was wel duidelijk, vandaag stond helemaal in het teken van het resultaat.

LVF_033020150003

Na een korte pauze verlieten we de subtropische tuin en verplaatsten we ons richting de Mexicaanse tuin. Deze stond vol met cactussen en yucca’s en palmen. Achteraan in de tuin bevond zich een saloon waar we onze shoot wilden voortzetten. Onderweg er naartoe prikten we ons tot grote hilariteit van iedereen regelmatig aan de grote stekels van de cactussen. Veilig en zonder kleerscheuren aangekomen in het achterste gedeelte van de tuin konden we onze shoot voortzetten. In een Mexicaanse setting, en Yvanca met een sombrero op het hoofd maakten we onze tweede serie van de dag. Ook in deze setting was het niveau hoog, als snel hadden we voldoende foto’s en dus ging het verder naar de derde en laatste setting van deze dag. Wederom een subtropisch mini-tuintje  met vijver en waterval vormde het decor. De vermoeidheid sloeg toe maar de inzet werd er niet minder door, in rap tempo werden de laatste foto’s genomen en kwam er een einde aan deze enerverende dag.

LVF_033020150004

Vooraf was al afgesproken dat deze dag volledig in het teken van het resultaat moest staan. We wilden allebei het uiterste uit deze shoot halen en ik durf hardop te roepen dat dit absoluut gelukt is.  Niet in de laatste plaats door de enorme inzet en professionaliteit waarmee Yvanca voor de camera poseerde. Maar ook door de voorbereiding waarin Patricia een groot aandeel heeft gehad, want wat was geworden van deze shoot zonder al die prachtige attributen? En dan de prachtige locatie waar we gebruik van mochten maken.

LVF_032520150005

Trots op wat we samen bereikt hebben, en met veel plezier kijk ik terug op deze dag. Zonder het team waar ik deze dag mee gewerkt heb was het zeker niet gelukt. Grote dank aan Yvanca voor haar tomeloze inzet, aan Patricia voor alle hulp en ondersteuning en aan Sandra van Tropical Centre voor het beschikbaar stellen van de locatie.

Soms is het een groot voorrecht om fotograaf te mogen zijn!

LVF_033020150002

Leave a reply

*

Leon Vrijdag Fotografie

Leon Vrijdag Fotografie

error: Content is protected !!