info@leonvrijdag-fotografie.nl | +31 (0)6 31 68 55 52

Werken met modellen

Er is zonder twijfel al veel geschreven over de in- en outs van portretfotografie. In magazines en online artikelen vind je veel informatie over het gebruik van flitsers, studio verlichting, het gebruik van natuurlijk licht, poseer technieken en het werken met modellen. Het doel van dit artikel is om mijn eigen ervaringen van het werken met modellen met jullie te delen en zodoende enkele tips voor het werken met modellen te geven.

Toen ik begon met portretfotografie merkte ik hoe moeilijk het kon zijn om mensen te fotografen. Sommige mensen zijn erg verlegen of houden er niet van om op de foto gezet te worden, maar er zijn ook mensen die er hun werk van hebben gemaakt om op de foto gezet te worden. Dit zijn de modellen.

Soms heb je als beginnend fotograaf geluk met een model wat al voldoende ervaring heeft, maar is het model totaal onervaren dan valt het als beginnend fotograaf niet mee. Behalve dat je dan op je belichting en compositie moet letten, moet je ook je model goed coachen.

In het begin was ik op sommige momenten erg verlegen en was daardoor geen goede coach. Ik moest leren om goed te communiceren met het model om tot het gewenste resultaat te komen. Naarmate ik meer ervaren werd ging dit steeds beter en merkte ik dat ik me meer op mijn gemak voelde tijdens een shoot. Als je zelf op je gemak bent zal je model zich ook snel genoeg op zijn of haar gemak voelen.

LVF_010520150003

Als het model op haar gemak is zul je dat terug gaan zien in de foto’s

 

Neem de tijd om je model te leren kennen. Mijn advies is daarom om niet meteen je camera uit je tas te halen en te beginnen met de shoot. Maak in plaats daarvan eerst een praatje over alledaagse dingen met je model, drink een kop koffie of thee en bekijk zijn of haar portfolio. Bespreek het concept en laat voldoende ruimte voor eigen inbreng. Het model zal zich hierdoor nog meer op zijn/haar gemak gaan voelen wat je terug gaat zien in de foto’s.

Vergeet niet dat je model een mens is en ook een tikkeltje nerveus kan zijn om dat ze voor het eerst voor de camera staat of omdat ze met een vreemde fotograaf werkt. Zelfs bij ervaren modellen houd ik er altijd rekening mee dat de eerste serie foto’s niet de beste beelden zijn. Het eerste half uur van een shoot is de periode waarin je vertrouwen met je model opbouwt en dat het model zich comfortabel gaat voelen voor de camera.

Ik geloof heilig in de kracht van muziek om een bepaalde sfeer te creëren. Daarom zorg ik in de studio ook altijd voor een prettig muziekje op de achtergrond. Zet de muziek niet te hard want je moet wel kunnen blijven communiceren met je model.

Van tijd tot tijd neem ik een korte pauze. Tijdens deze pauzes is er gelegenheid om wat te eten of te drinken en laat ik zien wat ik gefotografeerd heb. De ervaring leert mij dat modellen dit prettig vinden. Het is belangrijk dat je het model laat merken dat niet alleen jij de foto maakt, maar dat goede foto’s tot stand komen uit een samenwerking tussen fotograaf en model. De beste foto’s maak je als de chemie tussen beide personen goed is, als je elkaar goed begrijpt en hetzelfde resultaat nastreeft.

LVF_010520150002

De beste foto’s maak je als de chemie tussen fotograaf en model goed is

 

Mijn streven is altijd om binnen enkele uren na de shoot alle onbewerkte foto in een lage resolutie aan te leveren. Meestal zorg ik er ook voor dat het model alvast een bewerkte foto ontvangt. Voordat ik de foto’s aan het model verstuur verwijder ik eerst alle foto’s waarop het model onvoordelig over komt. Je schept hiermee het vertrouwen naar het model toe dat je geen foto’s gebruikt waar hij of zij onvoordelig opstaat. Daarnaast maakt het de keuze om alleen de absolute toppers er tussenuit te halen een stuk gemakkelijker.

In de email waarin ik de foto’s verstuur bedank ik ook nog altijd even het model voor zijn of haar inzet tijdens de shoot. Dat is meer dan normale vriendelijkheid; als de shoot van het begin tot het einde een positieve ervaring is geweest voor het model zal hij of zij eerder nog eens bij je terug komen.

Ik gaf eerder al het belang van muziek aan, maar het belangrijkste aspect van een geslaagde shoot is plezier, gebruik je humor en zorg dat je model het naar de zin heeft. Verder spreekt het voor zich dat je altijd de algemene fatsoensnormen in acht neemt. Blijf vriendelijke en correct voor, tijdens en na de shoot.

Werken met modellen is niet altijd gemakkelijk, zeker niet als je een beginnende fotograaf bent of als je met een beginnend model werkt. Maar het creëren van unieke en persoonlijke beelden is een leuke uitdaging en uiteindelijk zeer de moeite waard.

Zou je zelf ook eens met een model willen werken, maar heb je hierbij nog wat hulp nodig? Volg dan een van de praktische workshops bij Leon Vrijdag Fotografie.

LVF_010520150001

Het creëren van unieke en persoonlijke beelden is een leuke uitdaging

 

 

Leave a reply

*

Leon Vrijdag Fotografie

Leon Vrijdag Fotografie

error: Content is protected !!