info@leonvrijdag-fotografie.nl | +31 (0)6 31 68 55 52

In volle glorie hersteld..

Sinds 1930 staat er aan de Maas in Venlo een uniek bouwwerk. Het Nedinsco-complex is een bijzonder staaltje van moderne bouwkunst.

Nedinsco werd in Venlo gebouwd door het fameuze optische bedrijf Carl Zeiss uit het Duitse Jena. Dit bedrijf was aan het begin van de twintigste eeuw een internationaal opererend bedrijf dat camera’s, verrekijkers en tal van andere hoogwaardige apparaten vervaardigde. Tevens produceerde Zeiss voor het Duitse leger. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg het verslagen Duitsland te maken met draconische maatregelen van de geallieerden. Het Duitse militair-industriële complex werd onder dwang sterk ingekrompen. Een en ander werd vastgelegd in het Verdrag van Versailles van 1919. Belangrijke industrieën wisten echter spoedig door middel van listige constructies te ontsnappen aan de opgelegde beperkingen.

lvf_20130525006

Zo ook Zeiss, dat in enkele buurlanden geheime dochterbedrijven oprichtte. Het belangrijkste daarvan was de Nederlandse Instrumenten Compagnie, die in Venlo werd gevestigd. Onder Duits management werden hier na enkele jaren door honderden lokale arbeiders hoogwaardige optische instrumenten gebouwd die hun weg vonden over de hele wereld.

lvf_20130525001

Het industriële Rijksmonument stond de laatste jaren leeg en was in zeer slechte staat. In opdracht van woningcorporatie Woonwenz en met hulp van subsidie van het rijk en de provincie werd het markante gebouw de afgelopen jaren gerestaureerd en heeft het een nieuwe bestemming gekregen.

lvf_20130525004

lvf_20130525002

Leave a reply

*

Leon Vrijdag Fotografie

Leon Vrijdag Fotografie

error: Content is protected !!