info@leonvrijdag-fotografie.nl | +31 (0)6 31 68 55 52

Review SAAL Digital Fotoboek

Een tijdje geleden kwam ik in contact met SAAL Digital, een nieuwe aanbieder van fotoboeken, fotoafdrukken, etc. op de Nederlandse markt. Via de social media-kanalen nodigen ze fotografen uit om hun producten te testen.

Aangezien ik onlangs een mooie serie foto’s onder de naam ‘Oude Meesters’ gemaakt heb, altijd op zoek ben naar nieuwe leveranciers en graag een mening heb over fotoproducten heb ik mij bij SAAL Digital aangemeld voor de test van hun fotoboeken. Een aantal dagen na mijn aanmelding kreeg ik een vriendelijke email met de mededeling dat ik één van de uitverkorenen was om hun fotoboeken aan een kritische test te onderwerpen.

Voor deze test heb ik de keuze gemaakt voor een hardcover fotoboek XT (extra dik), 28 x 19 cm.

Om je fotoboek te maken en te bestellen heb je de software van SAAL Digital nodig. Deze is eenvoudig en snel te downloaden van de website. Na de installatie start je de software en maak je een keuze welk product je wil bestellen. Het ontwerpen van een fotoboek kan met behulp van kant en klare templates of met een eigen ontwerp. Er is een ruime keuze uit templates met verschillende thema’s, en alle templates zijn aan te passen aan je eigen wensen. Voor mijn fotoboek heb ik gekozen voor een naturel ‘look’. De software werkt vrij eenvoudig en eenmaal wegwijs in de diverse mogelijkheden is het ontwerpen van een fotoboek een ‘eitje’.

Nadat ik tevreden was over het ontwerp van mijn fotoboek kon ik verder met de volgende stap; het bestellen van het fotoboek. Het uploaden van de bestanden kan afhankelijk van de grote van je bestanden een het aantal foto’s even duren. Zodra het uploaden voltooid is krijg je meteen een verwachte levertijd te zien. Deze levertijd is ongeveer één week. Omdat er in de periode waarin ik het fotoboek besteld heb enkele feestdagen zaten en een weekend duurde het uiteindelijk iets langer.

Het fotoboek wordt geleverd in een stevige kartonnen envelop met daarin een schuimenvelop en een plastic zakje waarin het fotoboek zich bevind. De kans op beschadiging is daardoor erg klein en ik heb in tegenstelling to bij andere leveranciers geen enkele beschadiging gevonden.

Mijn allereerste indruk is zeer positief. Het is een mooi en stevig fotoboek. De foto’s zijn mooi scherp en de kleuren komen overeen met de kleuren van mijn gekalibreerde beeldscherm. Omdat ik voor extra dikke pagina’s gekozen heb heeft het boek een chique, degelijke en professionele uitstraling. Bovendien lijkt mijn boek met ‘slechts’ 12 pagina’s veel dikker hierdoor.

De afwerking van de kaft is ook erg netjes. Alles zit keurig strak gevouwen en vastgelijmd om de cover.
Wat ik persoonlijk een beetje jammer vind is het ontbreken van schutbladen. In plaats hiervan is de eerste foto direct op de kaft geplakt. Ik had liever een tekstloze witte of zwarte pagina gezien waarna de inhoud van het boek op de rechterpagina begint.

Op de allerlaatste pagina van het boek staan een soort van ‘mini’ QR code, en hoewel de code niet heel storend is vind ik het jammer dat deze op de foto staat. Ook hier ontbreekt het schutblad.

Al met al ben ik meer dan tevreden over het fotoboek. Ik stel hoge eisen aan de kwaliteit van mijn foto’s en afdrukken en het fotoboek van SAAL Digital voldoet op de meeste punten aan deze eisen.

Er zijn een aantal punten van verbetering mogelijk, waaronder de optie om schutbladen toe te kunnen voegen. De QR code op de laatste pagina vind ik storend, vooral ook omdat deze op de foto van de laatste pagina gedrukt staat.

 

Positief:

  • Goede kwaliteit foto’s; keurig scherp en prima kleuren
  • Nette afwerking
  • Snelle levering
  • Gebruiksvriendelijke software met voldoende opties

Negatief:

  • Geen schutblad; de inhoud van het fotoboek start meteen aan de binnenkant van de cover
  • De barcode op de laatste pagina

Ik wil SAAL Digital bedanken voor het geven van de mogelijkheid om een fotoboek te testen.

Leave a reply

*

Leon Vrijdag Fotografie

Leon Vrijdag Fotografie

error: Content is protected !!