info@leonvrijdag-fotografie.nl | +31 (0)6 31 68 55 52

Professioneel of niet?

Frank Doorhof is één van de bekenste fashion -en glamourfotografen van Nederland. Naast fotograferen is Frank ook demonstrateur voor diverse grote merken, waaronder Elinchrom en Leaf. Ook geeft hij jaarlijks vele workshops over de hele wereld en werkt hij samen met niemand minder dan Scott Kelby bij het geven van Photoshop demonstraties en workshops. Toen ik een tijdje geleden Frank benaderde om een artikel op mijn website te schrijven had ik nooit verwacht dat hij ‘ja’ zou zeggen. Ondanks de drukke werkzaamheden heeft Frank toch tijd gevonden om een artikel te schrijven.

Een van de dingen die me heel vaak gevraagd worden is “Hoe kan ik nu zo snel mogelijk mijn baan opzeggen en professioneel fotograaf worden?” nou…. om eerlijk te zijn heb ik daar geen direct antwoord op dus laat ik het in delen beantwoorden.

Als eerste moet je je realiseren dat een baan als fotograaf geen “baan” is zoals je die nu misschien gewend bent. Het is keihard werken voor vaak een onzeker inkomen, onregelmatige tijden en veel frustraties over mensen die het altijd goedkoper kunnen dan jij. Om jezelf toch in de markt te zetten zal je een paar dingen anders moeten doen. Ten eerste zal je ervoor moeten zorgen dat mensen niet voor de prijs naar jou toe komen maar voor …. jou. Met andere woorden je moet ervoor zorgen dat je altijd constante kwaliteit levert.

Natuurlijk zal je geld moeten verdienen, maar wees niet te happig. Realiseer je altijd dat als je eenmaal je diensten aanbied voor €100,00 je moeilijk de week daarna naar €200,00 kunt. Ik ben er een voorstander van om een marktconforme prijs te hanteren en te werken met een aanbieding met een X percentage aan kortingen, op deze manier weet de klant in ieder geval wat het “hoort” te kosten.

Wat is de prijs van fotografie?

Maar ook daar gaan we weer, wat is de prijs van fotografie? Van een televisie weten we ongeveer wat hij moet kosten, bij een straat leggen ook, maar fotografie is toch een heel ander vak. De creativiteit/naam/bekendheid en vooral de kwaliteit die de fotograaf (en zijn team) neerzetten zijn heel moeilijk aan een prijs te koppelen. Als wij bijvoorbeeld een huwelijk doen zal dit een stuk duurder zijn dan een student die fotografie voor de hobby erbij doet. Echter ben ik er van overtuigd dat de klant wel een veel betrouwbaardere dienst krijgt met een naar alle waarschijnlijkheid betere kwaliteit.

Krijg de kwaliteit onder de knie

De andere vraag die me vaak word gesteld (en die verband houd met de eerste lijn in deze post) is “hoe word ik zo snel mogelijk beter”….Wel mijn advies hierin is heel simpel en relatief goedkoop. Ga op marktplaats op zoek naar een Polaroid camera en koop wat impossible film/instant film. Als je het consequent voor elkaar krijgt om daar wat interessants mee te doen waarvan mensen zeggen “wow dat is mooi” dan kun je naar alle waarschijnlijkheid door werken naar digitaal.

Ga er niet vanuit dat omdat misschien 1-2 mensen je werk heel mooi vinden je ook echt een topfotograaf bent, want daar komt veel meer bij kijken. Veel mensen zijn “over the moon” dat vrienden en kennissen aangeven dat ze toch echt “pro” moeten worden, realiseer je ten alle tijden dat deze mensen jouw vrienden en kennissen zijn en dat je als professioneel fotograaf veel meer moet doen dan alleen maar mooie foto’s maken.

FD_2

Meer dan fotograferen

Je zult namelijk ook je business moeten runnen, hoe kom je bijvoorbeeld aan klanten, hoe regel je de retouching, wie past er op de kinderen als je ineens een paar dagen weg moet, maar belangrijker… wie betaald de rekeningen als je ineens een maand zonder opdrachten zit (en dat is meer gewoonte dan uitzondering voor 90% van de fotografen).

Social Media

Om werk te krijgen geloof ik enorm in social media en internet. Heb een goede présence, interacties met mensen zijn enorm belangrijk, bouw een netwerk op facebook voor de particuliere markt etc. dit helpt allemaal enorm mee, want geloof me… al die vrienden en kennissen die allemaal riepen dat je toch echt “pro” moest worden… die betalen geen cent als je ineens je baan opzegt….

De uitgaven

Naast het opzeggen van je baan moet je rekening houden met de belastingdienst die aan het eind van het jaar toch echt nog wel wat geld wil vangen van de gewerkte dagen dat jaar. Tevens moet je BTW gaan afdragen want je kan niet waar maken dat je geen baan hebt maar wel inkomsten… daar trappen ze niet in. Je zal dus een prijs moeten gaan maken die reëel is, en geloof me die is veel hoger dan je nu denkt.

Een reële prijs is heel moeilijk voor sommige mensen, als je uitgaat dat van ELKE inkomsten DIRECT 21% afgetrokken moet worden voor BTW en rond de 20-40% voor inkomsten belasting dan zie je denk ik direct in dat een prijs van 250.00 voor een gemiddelde fotoshoot eigenlijk totaal onrealistisch is, sterker als je uitgaat van een uurloon van wat je vroeger bij je baas verdiende ga je enorm de mist in, sterker zelfs als je dit verdubbeld kom je nog niet eens in de buurt, bij de baas werkte je namelijk een vast aantal uren, als fotograaf zal je dat NOOIT werken, ik ken geen enkele fotograaf die gewoon elke dag van 9:00-17:00 werkt en elk uur een betalende klant heeft… vaak is het zo dat er een x aantal opdrachten per maand zijn en die zorgen voor je inkomsten, daar moeten vanaf :

De BTW, inkomstenbelasting, de hypotheek of huur, afschrijving van je apparatuur, afschrijving en kosten van de auto, afschrijving en onderhoud van de apparatuur, gas water en stroom, software updates, verzekeringen voor de apparatuur maar ook voor je eigen gezondheid en die van je gezin, en natuurlijk moet je reserveren en sparen voor je oude dag (de overheid zal over 20 jaar zeker geen potje voor je hebben staan waarvan je kan leven, laat staan over 30-40 jaar), en natuurlijk wil je dat je kinderen kleren hebben om te dragen (en zelf wil je ook niet naakt op een opdracht verschijnen neem ik aan), tevens zullen je kinderen naar school moeten, zal je moeten eten en drinken etc. etc. etc.

FD_1

Wil je professioneel fotograaf worden… ?

Mooi, het is in mijn optiek het mooiste beroep van de wereld, echter het is een feit dat zowel ik als mijn vrouw letterlijk keihard werken en een inkomen over houden dat netjes is maar als we beide dezelfde uren voor een goede baas zouden werken we meer zouden overhouden, en ik denk dat wij nog redelijk succesvol zijn met dingen als workshops, boeken en instructie Dvd’s. Ik wil zeker geen mensen er van weerhouden om hun baan op te zeggen, begrijp me goed maar als je het wilt doe dan het volgende…

Schrijf voor een paar maanden letterlijk ELKE uitgave op die je doet, dus ook als je een rolletje snoep koopt of een luxe artikel, ga je zelf niet wijs maken dat je geen nieuwe TV koopt als je voor jezelf begonnen bent… want dat zal toch ooit moeten gebeuren, als je dan denkt dat je dit met gemak kunt verdienen in de fotografie moet je het zeker doen, maar ik vrees dat je je schrikt als je ziet wat je zult moeten omzetten om een kloppend plaatje te krijgen.

Frank Doorhof, fashion en glamourfotograaf

http://www.frankdoorhof.com

Leave a reply

*

Leon Vrijdag Fotografie

Leon Vrijdag Fotografie

error: Content is protected !!