info@leonvrijdag-fotografie.nl | +31 (0)6 31 68 55 52

Naaktfotografie – stijlvolle foto’s van het menselijk lichaam

Goede naaktfotografie is kunst, maar tegelijkertijd is er geen werkveld in de fotografie zo omstreden als naaktfotografie. Praten over naaktfotografie leidt vaak tot opgetrokken wenkbrauwen en seksueel getinte toespellingen. Voor veel fotografen is het spannend om met naaktfotografie te beginnen, maar in de praktijk is het allemaal niet zo heel spannend. Tijdens de shoot ben je bezig met fotografie en dat heeft zoveel aandacht nodig om tot een goed resultaat te komen dat je je vaak niet meer bewust bent van het feit dat een model naakt voor je camera staat. Het maken van een goede naaktfoto en de schoonheid van het naakte menselijk lichaam laten zien is een uitdaging voor iedere fotograaf. Om je op weg te helpen geef ik in dit artikel enkele tips zodat je snel zelf aan de slag kunt.

Zorg voor een goede basis

Als je aan de slag gaat met naaktfotografie is het belangrijk dat je een goede basis hebt. Ga eerst een tijdje aan de slag met geklede modellen en zorg dat je voldoende kennis op doet over camera-instellingen, lichtopstellingen, licht meten, etc. Als je deze basis eenmaal hebt is de stap naar naaktfotografie technisch gezien niet zo groot meer. Vind je deze stap toch nog te groot dan kun je als tussenstap eerst beginnen met lingerie en badmode. Op deze manier bouw je stap voor stap ervaring op van het bijna-naakte-lichaam naar het naakte lichaam.

LVF_021120150005

Hoe vind je modellen?

Een model vinden in je familie –of vriendenkring voor een naaktsessie zal niet gemakkelijk zijn. Gelukkig zijn er op internet voldoende websites waar modellen en fotografen elkaar kunnen ontmoeten. Op de meeste websites geven modellen in hun profiel vaak aan of ze wel of niet naakt willen poseren. Hierdoor wordt het een stuk gemakkelijker om een naaktmodel te vinden.

Aantoonbaar werk

Voordat je contact opneemt met een model moet je wel zorgen dat je een goed uitgewerkt idee hebt. Maak een moodboard en zorg dat je een aantal eerder door jou gemaakte foto’s kunt laten zien.

Aantoonbaar werk, is dat alles? Nee, met alleen een goed gevuld portfolio ben je er nog niet. De grootste factor is vertrouwen. Vertrouwen krijg je door transparantie. Veel van mijn modellen vind ik via social media of op modellenwebsites. Op alle websites en social media waar ik actief ben ik te vinden onder mijn bedrijfsnaam met een duidelijke profielfoto. Ik verberg niets, mensen weten wie ik ben en dat schept al wat meer vertrouwen. Ook op mijn eigen website heb ik niets te verbergen. Te vaak zie je fotografen die hun naaktfoto’s achter een 18+ block hebben. Ik doe dat bewust niet. Ik laat graag mijn werk zien, de mensen in mijn omgeving weten wat ik doe en ik krijg veel positieve reacties. Ik sta achter het werk wat ik maak!

LVF_021120150002

De shoot

Je hebt alles geregeld, het model, de MUA, je hebt een goed concept waar je mee aan de slag kunt en je bent van te voren met je model overeengekomen dat je een naaktsessie gaat doen. Hoe ga je te werk?

Onderteken voor aanvang van de sessie het modellencontract waarin ook duidelijk vermeld wordt dat het naaktfotografie betreft. Bespreek samen met het model nog een keer de ideeën die je hebt voor de shoot, hierdoor is voor het model duidelijk wat er van haar verwacht wordt en komt die niet voor verrassingen te staan.

Neem bij een naaktsessie geen enkel risico en controleer vooraf dat het model minimaal 18 jaar oud is. Zorg er eventueel ook voor dat er een derde persoon aanwezig is gedurende de shoot, als je een MUA geboekt hebt blijft hij/zij er vaak de hele shoot bij. Vraag anders het model om een vriend/vriendin mee te nemen. Laat de MUA gedurende de sessie het model helpen; als fotograaf is het niet verstandig om tijdens de sessie je model aan te raken. Mocht dat toch nodig zijn, vraag dan altijd vooraf toestemming. Overigens geldt deze ongeschreven regel ook bij geklede shoots.

Meer nog dan bij een normale fotoshoot moet je bij een naaktshoot zorgen dat je goed contact hebt met je model. Blijf met het model in gesprek en laat haar weten dat ze het goed doet. Als het model zich op haar gemak voelt zul je dat terug zien in de foto’s en zowel jij als het model houden een goed gevoel over aan de shoot. Dit vergroot de kans dat ze nog eens bij je terug komt voor een nieuwe shoot.

Tien tips voor de omgang met een model

1. Werk altijd met een contract, voorkom problemen.
2. Bedenk vooraf wat voor een foto’s je wilt maken.
3. Regel visagie voor een professionele look.
4. Zorg voor iets te eten en drinken.
5. Zet een achtergrondmuziekje aan.
6. Toon interesse in je model.
7. Zorg dat je apparatuur op order is; accu’s vol en geheugenkaartjes leeg.
8. Blijf van je model af, wordt niet te intiem.
9. Toon tussendoor je resultaten, laat zien dat je mooie resultaten haalt.
10. Laat je model achteraf niet te lang wachten op de eindresultaten.

Verschillende stijlen

Binnen de naaktfotografie zijn er verschillende stijlen, van sterk erotisch tot kunstzinnig. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar artistiek naakt en glamour waarbij ik probeer op een geraffineerde manier de fantasie van de kijker te prikkelen. Voor een mooie foto hoeft het lichaam niet helemaal zichtbaar te zijn. Vaak genoeg zijn juist de foto’s waarop niet alles te zien is het meest interessant. Een foto van een model die haar borsten nog net verhult achter een stukje stof kan spannender zijn dan een foto waarbij de borsten volledig getoond worden.

LVF_021120150004

Bij glamour is het doel om een sexy uitstraling te creeëren. Meestal komt er veel nabewerking bij kijken om alle onvolkomenheden weg te werken. Glamour is de fotografie van de perfectie, soms zelfs een beetje over-the top.

Artistieke naaktfoto’s hebben meestal een minder sexy uitstraling dan glamourfoto’s. De aandacht gaat meer naar het lichaam dan naar het gezicht van het model. Een techniek die ik hier veel voor gebruik is low-key. Bij deze techniek overheersen de schaduwpartijen. Door de lichtbron van achteren op het model te laten schijnen vorm je een mooie lichtlijn die in veel gevallen alleen de contouren van het lichaam laat zien. Hierdoor krijg je kunstzinnige foto’s die het naakte lichaam in al zijn puurheid laat zien.

Welke vorm van naaktfotografie je ook kiest, besteed er genoeg aandacht aan en bedenk voor de shoot goed wat je als eindresultaat wilt bereiken.

LVF_021120150006

Belichten

Licht is het belangrijkste element binnen de fotografie. Zonder licht geen foto. In de studio heb je de meeste controle over je licht. Je lichtopstelling is afhankelijk van het resultaat wat je wilt bereiken. Als beginpunt kun je een softbox in een hoek van 90 graden naast je model plaatsen. Plaats de softbox zo dicht als mogelijk is bij je model. Hierdoor zal het licht zich om het model heen vouwen en krijg je mooi zacht licht. De schaduwen kun je invullen door aan de andere kant een reflectiescherm te plaatsen. Je kunt ook een extra flitser gebruiken, maar ik geef er de voorkeur aan om een reflectiescherm te gebruiken omdat je dan veel meer controle hebt.

Werk je op locatie zonder flitsers dan kan een raam met invallend licht ook voor een prachtig resultaat zorgen. Pas op met zonlicht, dit kan harde contrasten opleveren. Fotografeer buiten op een zonnige dag bij voorkeur met een transculent scherm om het licht te verzachten of fotografeer in de schaduw. In zacht licht komen de vormen en rondingen van het model veel beter uit.

LVF_021120150003

Pose en omgeving

Naaktfotografie kun je in vrijwel iedere omgeving toepassen. Zorg er wel voor dat je op locatie voor een rustige omgeving zorgt zonder al te veel pottekijkers.

Een goede pose is allesbepalend voor het eindresultaat. Let goed op de details, bijvoorbeeld de positie van de handen en benen. Kleine aanpassingen kunnen een foto vaak 100% verbeteren.

Verreweg de meeste naaktfoto’s zijn van vrouwen, maar niet alleen vrouwen zijn geschikt voor naaktfotografie. Een manneljike torso kan ook een mooie foto opleveren. Een combinatie van een mannelijk en vrouwelijk model bied extra mogelijkheden.

Conclusie

Naaktfotografie is zeker niet de gemakkelijkste vorm van fotografie, zeker als je nog weinig ervaring hebt. Zorg dat je voldoende kennis van fotografie opdoet voordat je aan je eerste naaktshoot begint. Dit kan door een workshop te volgen of door een keer met een ervaren fotograaf mee te lopen.

Naaktfotografie is hard werken. Misschien nog wel harder werken dan een normale shoot. Het model is kwetsbaar en daarom moet je goed op heel veel details letten. Hoe valt het licht, hoe kan ik die ene storende huidplooi weg krijgen. Je bent tijdens de shoot continue bezig met de vormen van het menselijke lichaam. Naast licht en vorm ben je ook bezig met ethiek; kan dit wel, past dit binnen het plaatje wat in in gedachte heb? Allemaal zaken waar je tijdens de shoot aan moet denken. Naaktfotografie is leuk, maar het is keihard werken en geconcentreerd blijven.

LVF_021120150001


Leave a reply

*

Leon Vrijdag Fotografie

Leon Vrijdag Fotografie

error: Content is protected !!