info@leonvrijdag-fotografie.nl | +31 (0)6 31 68 55 52

Fotografie trends en ontwikkelingen – 2015

Wat staat ons in 2015 te wachten

De foto-industrie ontwikkeld zich razendsnel en ieder jaar weer zijn er een aantal nieuwe trends te bespeuren.  Dat zal in 2015 niet anders zijn.

Al enkele jaren zien we een verschuiving van de klassieke camera’s naar de meer compacte en flexibele camera’s. In 2015 zal deze trend zich doorzetten. Camerafabrikanten zetten veelal in op technische vernieuwingen en originele gadgets. Fotografie is een alledaags fenomeen geworden en de consument kiest naast de klassieke camera steeds vaker voor nieuwe vormen van opname-apparatuur.

Gadgets moeten vooral klein en flexibel zijn. Meer en meer zien we dat de kwaliteit van de foto ook bij ‘smartphone’ fotografie een rol gaat spelen.

Om alvast een indruk te geven van wat we in 2015 kunnen verwachten heb ik alvast de vier belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje gezet.

ActionCams: kleine en lichte camera’s waarmee je onder extreme omstandigheden kunt fotograferen of filmen. Dit is een geheel nieuwe trend onder mensen die van extreme sporten houden end it op foto of video willen vastleggen. Een trend die zich steeds verder ontwikkeld. Met de nieuwste modellen en accessoires kun je een uitstekend resultaat bereiken.

Wearable technology: in het Nederlands betekend het iets zoals draagbare technologieën wordt doorgaans de technologie bedoelt die je op (of zelf in) je lichaam draagt. Een goed voorbeeld van de eerste ‘wearables’ is de Walkman die eind Jaren 70 op de markt kwam. Heden ten dagen begint deze technologie echter ook een steeds grotere rol binnen de fotografie te spelen. Camera’s, die automatisch een hele dag uit je leven vastleggen en daardoor een fotodagboek maken . De gemaakte opnamen kunnen gemakkelijk via WIFI op Facebook en andere sociale media gepost worden.

Smartphone fotografie: een trend die we al enkele Jaren zien en die zich nog steeds verder blijft ontwikkelen. Voor veel mensen is het belangrijk dat ze snel even een opname van iets kunnen maken en deze gemakkelijk kunnen delen met de rest van de wereld. De ontwikkeling van de smartphone technologie heeft ervoor gezorgd dat steeds minder mensen met een klassieke camera fotograferen maar in plaats  daarvan de smartphone gebruiken.

Beveiliging: ook op gebied van beveiligingscamera’s zien we dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van nieuwe technieken. Mede dankzij de ontwikkeling van Apps en WIFI kunnen beveiligingsbeelden vrijwel direct bekeken worden en kunnen camera-instellingen waar nodig snel aangepast worden. Door het gebruik van bewegingssensoren kunnen verdachte situaties direct per email doorgestuurd worden.

Naast de bovengenoemde ontwikkelingen zien we ook een enorme ontwikkeling op het gebied van sensoren. Opzienbarend is de ontwikkeling van de ‘organische’ beeldsensor, volgens sommige de grootste stap die er gemaakt is sinds het ontstaan van de digitale camera techniek. De door Panasonic en Fujifilm ontwikkelde organische CMOS heeft een dynamisch bereik van 88 dB, ofwel 29,2 EV. Hiermee laat hij de lijstaanvoerder van de Nikon D800  met een dynamisch bereik van 15,3 EV ver achter zich. Ook op het gebied van snelheid worden er baanbrekende ontwikkelingen verwacht.

Alle nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden zetten al sinds de opkomst van de digitale fotografie de markt onder druk. Steeds eenvoudigere apparaten zorgen er voor dat steeds meer mensen gaan fotograferen. Deze amateurs zetten met hun vaak absurd lage prijzen de markt behoorlijk onder druk. Toch is er nog voldoende perspectief en liggen de kansen voor het oprapen als je ze maar wilt zien en verzilveren.

De interesse in fotografie zal in 2015 en in de komende jaren blijven groeien. Naast muziek en mode zijn fotografie en beeldcultuur niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Fotografie is voortdurend in beweging…

Leave a reply

*

Leon Vrijdag Fotografie

Leon Vrijdag Fotografie

error: Content is protected !!