info@leonvrijdag-fotografie.nl | +31 (0)6 31 68 55 52

Een goede fotograaf zijn…

Als fotograaf krijg ik regelmatig de vraag “wat is een goede foto?” Het lijkt een eenvoudige vraag, toch? Maar in werkelijkheid is het niet zo eenvoudig. Fotografie is een vorm van kunst en kunst is geen exacte wetenschap. Het is relatief. Wat ik goed vind hoeft niet iedereen goed te vinden. Als een foto een bepaald gevoel bij je oproept, een krachtige of subtiele emotie bij je los maakt, of gewoon aan je verwachting voldoet dan zou je kunnen spreken van een “goede foto”.

Een andere vraag die vaker gesteld wordt is “wanneer ben je een goede fotograaf?” Maar net als de vraag wat een goede foto is kan ik geen eenduidig antwoord hierop geven. Er zijn veel aspecten die een rol spelen bij het zijn van een goede fotograaf.

Soms moet een foto voldoen aan de verwachtingen van iemand anders, dan moet je als fotograaf aan die verwachting kunnen voldoen. Zeker als je betaald wordt voor de opdracht is het heel erg belangrijk dat je de foto levert zoals door de opdrachtgever gevraagd wordt. In dit artikel benoem ik een aantal punten die kunnen helpen om een goede fotograaf te zijn in de ogen van anderen. Maar houd in gedachten dat goede fotografie niet alleen maar over techniek gaat, maar vooral over perceptie.

Wat is er nodig om een goede fotograaf te worden in de ogen van anderen?

Het is niet zo eenvoudig als het lijkt. Met het aanschaffen van dure apparatuur ben je nog geen goede fotograaf. Net als bij veel andere beroepen is een goede opleiding de basis, maar het werkelijke succes hangt af van veel aspecten die je niet in de schoolbanken of uit boeken leert. Een combinatie van deze aspecten maken je uiteindelijk een goede fotograaf, maar natuurlijk hoef je niet overal in uit te blinken.

Eerst moet je in staat zijn om in te kunnen schatten wat je wel en niet kunt. Laat je niet ontmoedigen door de dingen waar je minder goed in bent, onthoud dat je niet overal in hoeft uit te blinken. Maar doe wel je best om steeds te leren en jezelf te blijven verbeteren. Dus wat maakt een goede fotograaf? Laten we het hebben over een aantal aspecten die hierbij kunnen helpen.

Uitrusting

Ja, apparatuur is belangrijk. Maar maakt duurdere apparatuur een betere fotograaf van iemand? “Nee”, met alleen dure apparatuur ben je nog geen goede fotograaf. Een goede camera met een krachtige sensor kan je helpen bij het fotograferen onder slechte lichtomstandigheden, een goede lens kan je helpen bij het maken van haarscherpe close-ups, sommige camera functies en accessoires kunnen erg belangrijk zijn. Maar voordat je heel veel geld gaat besteden een dure apparatuur is het noodzakelijk dat je eerste de basis van het fotograferen begrijpt.

Technische kennis

Ook niet onbelangrijk is enige technische kennis. Sommige mensen hebben grote en dure camera’s maar weten ze niet te gebruiken. Leer je apparatuur kennen. Je hoeft niet alle details te kennen, maar een goede fotograaf weet op z’n minst de belangrijkste functies van de camera te gebruiken en kent de basiswoordenschat van de fotografie.

Artistiek talent

Grote beeldhouwwerken, schilderijen en architectuur zijn het werk van kunstenaars die zijn geboren met een uitzonderlijk talent. Fotografie is ook een vorm van kunst. Veel fotografen gebruiken hun artistieke kijk op dingen in hun voordeel om een bijzondere foto te maken. Echter, niet iedereen is geboren om een kunstenaar te worden. Maar door iets te leren over kleuren, vormen, compositie en andere elementen kun je een gemiddeld onderwerp of scene veranderen in artistieke of indrukwekkende foto.

Ervaring

Praktijk maakt de meester. Ervaren fotografen weten wat ze doen, ze hebben weinig tijd nodig om hun camera op de juiste manier in te stellen. Door hun ervaring zijn veel dingen automatisme geworden. Deze ervaring doe je niet op tijden een opleiding, maar door te doen. Ervaring doe je op in de praktijk. Ervaring zorgt ervoor dat je meer vertrouwen krijgt in de dingen die je doet, het helpt je bij het vinden van oplossingen als je onder moeilijke omstandigheden moet fotograferen en het je bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën voor geweldige foto’s.

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden mag je als fotograaf zeker niet over het hoofd zien. Mooie, spontane portretten kun je alleen maar maken als je goed communiceert met de persoon die je op de foto zet. Sterke sociale vaardigheden helpen je ook bij het opbouwen van relaties en netwerken en openen deuren naar nieuwe mogelijkheden. Een goede omgang met je klanten brengt je verder, klanten zullen bij je terug komen en je aanbevelen bij andere potentiële klanten. Zorg ervoor dat je altijd vriendelijk, respectvol en behulpzaam bent voor je klanten.

Passie

Voor mij misschien wel de belangrijkste eigenschap is passie. Een intens enthousiasme en verlangen om iets te bereiken. Passie houd je in beweging. Als je niet leuk vind wat je doet zal je geremd worden in je ontwikkeling. Passie is de brandstof om nieuwe dingen te leren, om nieuwe uitdagingen aan te gaan, om nieuwe doelen te stellen en om nieuwe projecten te starten.

“When people ask me what photography equipment I use – I tell them my eyes”.

Dit zijn slechts enkele elementen die een goede fotograaf van je kunnen maken. Het is vooral een combinatie van liefde voor het vak, kennis, doorzettingsvermogen en een flinke dosis geluk. Fotografie cursussen en boeken richten zich vooral op technische kennis en uitrusting. De rest zal je echt zelf moeten doen om een goede fotograaf te worden.

About the Author
  1. Jo Ludwig Reply

    Als amateur of hobbyist weet ik dat ik enkele goeie fotos heb.
    Toch is er altijd wel twijfel.
    Oefenen, kijken en durven iets anders te proberen maakt me daarentegen ook wel verrast.
    Dank voor je blog

Leave a reply

*

Leon Vrijdag Fotografie

Leon Vrijdag Fotografie

error: Content is protected !!