info@leonvrijdag-fotografie.nl | +31 (0)6 31 68 55 52

De werking van de sluiter in een DSLR

Klik-klak – de spiegel van je camera klapt omhoog en weer omlaag, de sluiter gaat open en dicht. Een heerlijk geluid voor de fotograaf, maar ook een mooi stukje techniek. Maar hoe werk dit precies?

De sluiter is een van de mechanische onderdelen in de body van je camera en bestaat uit meerdere onderdelen. Een van de belangrijkste onderdelen van je sluiter zijn de lamellen. Deze metalen gordijnen hangen voor de sensor en zorgen ervoor dat er geen licht op die sensor valt.

Op het moment dat je de ontspanknop helemaal indrukt, treedt er een mooi stukje techniek in werking. De spiegel, die tussen de lens en de sensor inzit klapt omhoog en vervolgens schuiven de lamellen van de sluiter voor de sensor weg. De sensor wordt blootgesteld aan het licht met een van te voren door de fotograaf bepaalde sluitertijd, dit is het moment waarop de eigenlijke foto gemaakt wordt.

Zodra de spiegel opgeklapt is, zorgen de lamellen ervoor dat de exacte sluitertijd gehaald wordt. De sluitertijd kan variëren van enkele seconden tot 1/8000e van een seconde. In een fractie van een seconde klapt de spiegel dus omhoog en weer omlaag, gaan de lamellen open en dicht en wordt de sensor belicht. Dit gaat zo snel dat het met het blote oog nauwelijks waar te nemen is.

De mannen van Slow Mo Guys hebben met behulp van een high-speed camera – een camera die 10.000 beelden per seconde kan schieten – de werking van de sluiter in slow-motion vastgelegd. Hierdoor kun je in onderstaande video heel goed zien hoe de sluiter werkt en wordt een duidelijke uitleg gegeven van wat je precies ziet en waarom het zo werkt.

Leave a reply

*

Leon Vrijdag Fotografie

Leon Vrijdag Fotografie

error: Content is protected !!