info@leonvrijdag-fotografie.nl | +31 (0)6 31 68 55 52

De kracht van een portret

Fotograferen van mensen vind ik persoonlijk een van de leukste dingen om te doen, ieder mens heeft een andere uitstraling, een andere vorm of huidskleur.

Het maken van een portretfoto lijkt relatief eenvoudig; je richt de camera op de persoon en drukt af. Niets is echter minder waar, het maken van een goede portretfoto is misschien wel een van de moeilijkste dingen binnen de fotografie. De verschillen tussen een ‘kiekje’ en een echt goede portretfoto zitten vaak in de details. Er is o.a. nagedacht over de uitsnede, de lichtval en het soort licht en dat zie je terug in het resultaat.

Behalve de technische aspecten van een portretfoto vind ik nog een ander aspect erg belangrijk: expressie. Vaak zie je hele serie foto’s waarbij het model op iedere foto hetzelfde kijkt. Alles klopt aan de foto’s; het licht, de styling, de locatie en de make up, maar wat ontbreekt is de expressie. Hierdoor missen de foto’s de kracht die ze zouden kunnen hebben.

Bij iedere shoot vind ik het een uitdaging om het uiterste uit een model te halen. Ik probeer altijd bepaalde expressies bij een model naar boven te halen, een beetje over-the-top en soms een beetje provocerend. Nu besef ik dat het niet altijd gemakkelijk is om dit te realiseren, om je model zover te krijgen dat hij of zij niet alleen maar ‘mooi’ wil zijn voor de camera.

Wat ik uit ervaring geleerd heb is dat je het model moet laten acteren. Laat hem of haar een bepaalde rol spelen of vraag om verschillende emoties te laten zien. Soms zul je hiervoor het vertrouwen van het model moeten winnen. Zorg daarom voor een goede sfeer tijdens de shoot, zorg dat het model zich volledig ontspannen voelt en dat de shoot vooral als ‘leuk’ ervaren wordt.

De achtergrond op onderstaande foto’s is verre van interessant, maar de verschillende expressies van het model geven de foto’s een bepaalde kracht. Zonder deze expressies zouden de foto’s net zo statisch en saai als de achtergrond zijn geweest. Door sommige foto’s te converteren naar zwart-wit heb ik nog wat extra sfeer toegevoegd.

Uit deze foto’s blijkt ook dat het niet altijd nodig is om op spannende of bijzondere locaties te shooten. Veel belangrijker is het om ervoor te zorgen dat zowel jij als het model plezier hebben in de shoot, dat je samen met het model in een ‘flow’ komt en dat je het model goed aanstuurt. Je zult zien dat je dan in staat bent om krachtige portretten te maken.

LVF_010720150017

LVF_010720150003

LVF_010720150046

LVF_010720150051

Leave a reply

*

Leon Vrijdag Fotografie

Leon Vrijdag Fotografie

error: Content is protected !!