info@leonvrijdag-fotografie.nl | +31 (0)6 31 68 55 52

De bevrijding van kamp Auschwitz

De bevrijding van Auschwitz – 27 januari 1945

Vandaag, 27 januari 2015 is het precies 70 jaar geleden dat kamp Auschwitz en Birkenau door het rode leger bevrijd werden. De Russen treffen in Auschwitz nog een kleine 8000 gevangen aan. De meeste overgebleven gevangen zijn er zeer slecht aan toe. De paar overgebleven bewakers worden op de dag van de bevrijding door de Russen doodgeschoten.

Auschwitz wordt in de zomer van 1940 door de nazi’s ingericht als concentratiekamp om Poolse tegenstanders van het nazi-regime gevangen te zetten. Gedurende de Tweede Wereldoorlog worden in totaal ruim anderhalf miljoen mensen, voor het overgrote deel Joden, naar het kamp gedeporteerd. De meesten, zo’n 1.1 miljoen worden meteen na aankomst vergast of doodgeschoten. Ruim 200.000 mensen komen om door ziekten of honger.

Eind 1944 rukt het Rode Leger op en nadert Auschwitz. De nazi’s beginnen met het vernietigen van bewijsmateriaal, de gaskamers worden op bevel van Heinrich Himmler buiten gebruik gesteld en de administratie wordt vernietigd.

De nazi’s dwingen zo’n 60.000 gevangen om met hen richting Duitsland te lopen. Tijdens deze zogenaamde dodenmarsen komen duizenden gevangen om het leven. Sommige van hen zijn te zwak om te lopen, anderen worden in hun poging om te vluchten doodgeschoten.

In het voorjaar van 2008 bracht ik tijdens een verblijf in de Poolse stad Krakow een bezoek aan het voormalige concentratiekamp. De verhalen en de beelden kende ik al uit de vele boeken die ik gelezen had en films die ik vaak genoeg op televisie gezien had. In werkelijkheid maakte het bezoek zoveel indruk dat het moeilijk onder woorden te brengen is.

Ik begin de rondleiding door het kamp bij de wel bekende poort met de tekst “Arbeit Macht Frei”. Vroeger speelde hier iedere dag een bandje als de gevangen op het einde van de dag na hun arbeid terugkeerden in het kamp, nu is het er stil en kil. De toon voor de dag is gezet, het wordt een zware, emotionele dag met schokkende verhalen en beelden. Samen met de rest van de groep loop ik tussen de stenen barakken, de wachttorens en de prikkeldraad omheining. Enkele barakken zijn ingericht als museum. De aanblik van de  enorme aantallen koffers met namen en geboortedata, de kinderkleertjes, de stapels menselijk haar en lege blikken Zyklon B in de vitrines grijpen me bij de strot.

Nog indrukwekkender is het bezoek aan het enkele kilometers verder gelegen Auschwitz-Birkenau, dat voornamelijk als vernietigingskamp diende. De sfeer van dood en verderf maakt duidelijk waarom de nazi’s op het einde van de oorlog alle sporen wilden wissen. Het puin van de gaskamers en de crematoria vertellen het verhaal van de gruwelijke dingen die hier zijn gebeurt. Auschwitz-Birkenau was het grootste kamp van nazi- Duitslands, hier werden 1,1 mensen gedood.

Tijdens mijn bezoek maakte ik een serie foto’s die ik graag in het kader van 70 jaar bevrijding van Auschwitz met jullie wil delen…

De bekende toegangspoort tot Auschwitz

De bekende toegangspoort tot Auschwitz

LVF_012620150004

Overblijfselen van de gaskamers van Birkenau

LVF_012620150002

De barakken van Auschwitz

LVF_012620150006

Auschwitz – Birkenau

"Miljoenen mensen ter wereld weten wat Auschwitz was, maar voortdurend blijft het de kwestie, hoe dit besef in het bewustzijn en herinnering van de mensen te houden; het hangt van de mensen zelf af, of deze tragedie opnieuw gebeurt. Alleenmensen konden deze tragedie veroorzaken en alleen mensen kunnen er voor zorgen dat dit niet weer geschiedt." - Wladyslaw Bartoszewski

LVF_012620150007


Leave a reply

*

Leon Vrijdag Fotografie

Leon Vrijdag Fotografie

error: Content is protected !!