info@leonvrijdag-fotografie.nl | +31 (0)6 31 68 55 52

To Chimp or not to Chimp?

To Chimp or not to Chimp?

Iedere fotograaf kent minimaal de meest gebruikte termen in de fotografie. Zelf dacht ik ook dat ik ondertussen wel aardig op de hoogte was, totdat ik onlangs een term tegen kwam die ik nog niet kende: ‘Chimping’.

Chimping

To Chimp or not to Chimp?

Chimping – iedere fotograaf doet het wel eens, ook de fotografen die net als ik niet vertrouwd zijn met de term. In vakjargon staat ‘chimping’ voor het onmiddelijk controleren van de foto op de achterkant van je camera na iedere opname.

Op zicht is hier niet mis mee maar je loopt het risico dat je net het beslissende moment mist voor de volgende foto. Natuurlijk is dat niet erg als je landschappen of architectuur fotografeert, maar als je portretten fotografeert mis je vele mogelijkheden om een uniek beeld vast te leggen als je na iedere foto enkele seconden op het LCD kijkt. Even doorgaan met fotograferen in plaats van onderbreken kan het verschil maken tussen een goed gelukte foto en de perfecte foto.

Chimping haalt je ook uit je ‘flow’. Soms is het al lastig genoeg om tijdens een shoot in de juiste ‘flow’ te komen. Ik heb gemerkt dat als ik eenmaal in een bepaalde ‘flow’ zit de goede foto’s vanzelf komen, dus waarom zou deze ‘flow’ dan doorbreken door telkens op mijn LCD te kijken of de foto goed gelukt is.

Chimping leid je af van waar je mee bezig bent. Maar waarom doen we het dan? De grootste oorzaak volgens velen is het digitale tijdperk wat echt een revolutie in de fotografie teweeg bracht. De komst van de digitale camera’s met het LCD wordt als een enorm voordeel gezien omdat we het resultaat meteen kunnen zien. Maar is dat voordeel echt zo groot? Persoonlijk denk ik van niet.

Hoe vaak is het je al overkomen dat je vertrouwde op het LCD en dat bij thuiskomst bleek dat de foto toch niet helemaal scherp was of dat iemand op de foto staat met de ogen dicht en dat de belichting niet helemaal goed was? Dat heeft te maken met het feit dat het LCD een gecomprimeerde weergave van je foto geeft met een lage resolutie. Je kunt hierdoor simpelweg niet alle details zien. Ook voor de juiste belichting mag je niet vertrouwen op het LCD. De vooraf ingestelde helderheid van het LCD beinvloed wat je ziet, en dus kan de foto er lichter of donkerder uitzien dan hij in werkelijkheid is.

Eigenlijk komt het er op neer dat het technisch beoordelen van je foto op het LCD zeer onverstandig is. Scherpte zie je het beste thuis op een groot scherm en de belichting bepaal je door op de juiste manier te meten, liefst met lichtmeter en niet met de ingebouwde lichtmeter of histogram in de camera. Alleen de beelduitsnede en de compositie zou je op het LCD kunnen beoordelen, maar normaal gesproken doe je dat in je zoeker.

Conclusie is dus eigenlijk dat ‘Chimping’ een zinloze bezigheid is die het proces van het maken van een goede foto verstoord. Als je belangrijke factoren als scherpte en belichting toch niet op het LCD kunt beoordelen waarom zou je dan na iedere opname op je LCD kijken? Ga gewoon lekker door met fotograferen, en beoordeel je foto’s op een later tijdstip op een groot scherm. We geven geen bakken met geld meer uit aan fimrolletjes en het ontwikkelen daarvan, dus het risico van een paar mislukte foto’s kun je best nemen.

Als ‘Chimping’ na vele jaren een vervelende verslaving voor je geworden is, zoek dan eens uit of je het LCD van je camera kunt uitschakelen. Een bijkomend voordeel is dat het je accu spaart, maar een nog groter voordeel is dat je van ‘Chimping’ af komt.

Leave a reply

*

Leon Vrijdag Fotografie

Leon Vrijdag Fotografie

error: Content is protected !!